Αναίρεσα και 2 αλλαγές σου

Jump to navigation Jump to search

Αν θέλεις δώσε το σύνδεσμο για το γλωσσάρι να το δούμε. Πάντως η Βικιπαίδεια έχει συγκεκριμένες μεταφραστικές πολιτικές που εξυπηρετούν αυτό που είναι και δεν ταιριάζουν κατ' ανάγκη στο ευρύτερο σχήμα του MediaWiki που δεν είναι Βικιπαίδεια. Για παράδειγμα, από πού κι ως πού η βασικότερη λέξη «page» του MediaWiki να αποδίδεται ακόμα ως «άρθρο»; Τα τελευταία 5 χρόνια έχω στήσει και συντηρώ 5 wiki (ναι, είμαι κι εγώ επαγγελματίας της πληροφορικής :)) και στα 4 από αυτά η λέξη «άρθρο» είναι πλήρως αδόκιμη καθώς δεν έχουν καμία σχέση με εγκυκλοπαίδεια αλλά με διαχείριση έργου που είναι ίσως η βασικότερη σοβαρή επαγγελματική εφαρμογή του MediaWiki. Και αυτό είναι απλώς ένα ενδεικτικό παράδειγμα καθώς το MediaWiki βρίθει από κακομεταφράσεις-κληρονομιά από τη Βικιπαίδεια. Αρχικά μετέφραζα μόνος μου, τοπικά, αλλά κατάλαβα πως αυτή η πρακτική ήταν λάθος κι έτσι ενεπλάκην με το translatewiki. Μεταφράζω κυρίως από ανάγκη, αποκλειστικά τις επεκτάσεις που χρησιμοποιώ, γιατί τις χρειάζομαι μεταφρασμένες και μάλιστα σωστά μεταφρασμένες ώστε να καταλαβαίνουν οι χρήστες μου τι να κάνουν. Σε κάποιες από αυτές, και ειδικότερα σε σημασιολογικές, έχω εμπλακεί πλέον και στην ανάπτυξή τους και είμαι και σε άμεση επαφή με τους δημιουργούς τους οπότε πολλές φορές επεμβαίνω ακόμα και στο πρωτότυπο αγγλικό μήνυμα. Επίσης ο συγκεκριμένος χώρος, που αποτελεί παράλληλα και το ερευνητικό μου αντικείμενο, έχει ιδιαίτερη ορολογία που δεν ανήκει στη σφαίρα γνώσεων του μέσου πληροφορικάριου. Είναι δε τόσο καίρια η ακρίβεια στην έκφραση σε αυτό το πεδίο που τουλάχιστον έξω υπάρχουν μέχρι και επίσημες αρχές που δημιουργούν και εποπτεύουν ελεγχόμενα λεξιλόγια. Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι το Schema.org που θα το δεις μάλιστα να εμφανίζεται σε κάποιες επεκτάσεις μέσα στο 2013 ;)

Όσο για την ταπεινή μου σελίδα χρήστη, διόρθωσέ με αν κάνω λάθος αλλά νομίζω ότι όλα τα πρότυπα και τα css και τα javascript και ό,τι έχει η Βικιπαίδεια ξεκίνησαν από ανάλογες σελίδες χρηστών. Προσωπικά δεν έχω καμία αντίρρηση να μεταφερθεί και τώρα αμέσως σε μια ουδέτερη σελίδα και να την αναλάβει η κοινότητα. Αυτό όμως που έχω αντίρρηση είναι η εξάρτηση από τη Βικιπαίδεια και τους Βικιπαιδιστές.

Protnet (talk)04:22, 4 January 2013

Αγαπητέ Protnet,

κρατάω το μήνυμα σου. Μόλις βρω χρόνο θα απαντήσω στις παρατηρήσεις σου. Το γλωσσάρι που σου έλεγα είναι στο w:el:Βικιπαίδεια:Μετάφραση_όρων_πληροφορικής.
Glavkos (talk)06:00, 4 January 2013

You do not have permission to edit this page, for the following reason:

The action you have requested is limited to users in the group: Users.


You can view and copy the source of this page.

Return to Thread:User talk:Glavkos/Αναίρεσα και 2 αλλαγές σου/reply (4).

Ωραία ...Θα έλεγα σε πρώτη φάση να φύγει ένα μήνυμα σε όλους τους χρήστες που μεταφράζουν εδώ και εμφανίζονται στο Portal:El. Εκεί είναι οι πιο δραστήριοι μεταφραστές και ενημερώνοντας αυτούς πιάνεις πάνω από 90% των μεταφράσεων μηνυμάτων. Απ'αυτούς τους 20 και κάτι οι πιο δραστήριοι είναι από διάφορα εγχειρήματα των el.wiki και σίγουρα και από την el.wikipedia που την ενδιαφέρουν άμεσα τα μηνύματα και πως μεταφράζονται. Είναι τα μεγαλύτερα ελληνόγλωσσα wiki που τρέχουν το Mediawiki, άρα και οι κοινότητες τους είναι φυσικό να έχουν λόγο στις μεταφράσεις. Κατ'εμέ αυτό που προτείνεις είναι λογικό και κατανοητό. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε όμως όλοι όσοι μεταφράζουμε και να το τηρήσουμε.

Υπάρχει και ένα γλωσσάρι στο site του Mediawiki, αλλά ούτε εκεί μου φαίνεται φρόνιμο να κάνουμε αυτό προτείνεις.

Ας συνεχίσουμε αυτό που κάνεις στη σελίδα σου και κάποια στιγμή το μεταφέρουμε στο Portal:El/MediaWiki κατά το Ουγγρικό παράδειγμα. Το ουσιαστικότερο όμως είναι να αποδεχτούν αυτό που προτείνεις οι μεταφραστές που έχουμε εδώ για τα ελληνικά. Αν έχουμε μια συμφωνία θα είναι ένα καλό βήμα.

Θέλεις να τους ενημερώσεις όλους μέσω email (με ένα απλό μήνυμα σαν αυτό που έστειλες αρχικά σε μένα;)

Update:Ενημέρωσα Apergo, Lou, Geraki & Zakdiak. Αν ενημερώσεις κάποιους πες μου.

Glavkos (talk)17:36, 4 January 2013

Μόλις μου θύμισαν ότι υπάρχει και αυτή η σελίδα στο Meta. Όπως καταλαβαίνεις κάθε νέα προσπάθεια θα πρέπει να λάβει υπόψη και τις προηγούμενες δουλειές που έχουν γίνει.

Glavkos (talk)18:00, 4 January 2013

Αυτή η τελευταία πρωτοβουλία πολύ καλή αλλά απ' ό,τι βλέπω σχετικά παρατημένη. Πέρασα και αυτόν το σύνδεσμο στο λεξικό. Νομίζω ότι θα αφιερώσω όλο το Σαββατοκύριακο στο να πάρω τα καλά και από τα δύο και να χτίσω κάτι πιο ολοκληρωμένο εδώ μέσα. Γιατί σαφέστατα το translatewiki.net είναι το πιο κατάλληλο μέρος για να φιλοξενεί τέτοια βοηθήματα. Αναλαμβάνω επίσης να ενημερώσω τους υπόλοιπους μεταφραστές της λίστας.

Protnet (talk)19:22, 4 January 2013

Ενημερώθηκαν: Asteraki, Assassingr, Badseed, CeeKay, Chomwitt, Consta, Crazymadlover, Dead3y3, Discon, Egmontaz, Evropi, Flyax, FocalPoint, Konsnos, Omnipaedista, Stellath, Περίεργος, AK

Από δω και στο εξής καλό είναι τα σχόλια να συνεχιστούν στη συζήτηση του λεξικού.

Protnet (talk)22:00, 4 January 2013