Договарање

Jump to navigation Jump to search
Revision as of 10 August 2018 at 03:18.
The highlighted comment was created in this revision.

Договарање

Поздрав. Имам пар питањца за тебе око превода:

 • како преводити IP address (ИП адреса или IP адреса)?
 • како преводити generate (генериши или направи)?
 • како преводити valid (валидан или ваљан)?
 • како преводити spam (спам, нежељена пошта или нежељени садржај)?
 • како преводити ID (ID, ИД или идентификатор)?

Ово је ради усклађивања између нас (Обсјусера, мене и тебе).

Узред, ако би могао да користиш израс списак уместо листа. Бољи је. Поздрав

  BadDog (talk)19:20, 9 August 2018

  Поздрав!

  1. Оставити у оригиналу као и све друге информатичке акрониме. Једини изузеци би били ОС и ИД; њих и Гугл и Мајкрософт пресловљавају, с тим што је код Мајкрософта за ID половично стање. Штампани речници су сви на латиници, тако да нису релевантни по овом питању.

  2. Сличног су значења, с тим што се „генерисати“ више односи на радњу коју софтвер обавља на основу унапред одређених алгоритама. На памет ми падају генератори лозинки, или било који програми који на основу података унетих од стране корисника аутоматски, јелте, генеришу крајњи резултат. Гугл користи искључиво „генерисати“, Мајкрософт такође, мада је код њих ту и тамо у оптицају и „креирати“. Пето издање „Речника компјутерских термина“ (по мом мишљењу најбољи рачунарски речник, поред „Мајкрософтовог рачунарског речника“; у даљем тексту „РКТ“ и „МРР“) даје „generate /'dʒenəreɪt/ generisati; konstruisati specijalnu verziju programa opšte namene pomoću generatora; napraviti program od elemenata iz „skeleta“ pod kontrolom datih parametara.“

  3. И Гугл и Мајкрософт користе једино „важећи“. МРР нема посебну одредницу за „valid“, али под „valid date interval“ даје превод „интервал важећег датума“, док под „validity check“ – „провера ваљаности“. РКТ за „validity“ даје „важност, исправност“, а под „validity check“ – „провера исправности, испитивање ваљаности“. Најбоље је држати се „важећи“ као придев или „ваљаност“ илити „исправност“ као именица. Овде „важност“ може унети забуну; више би одговарало „важење“.

  4. Гугл користи „непожељна пошта“, Мајкрософт „безвредна пошта“. Досад сам користио Гуглову варијанту и најчешће сам се с њом сусретао. МРР даје „спам, отпадна пошта“, а РКТ „нежељена пошта, поштанско смеће“. Гугл услед одомаћености израза можда пређе на „спам“, као што су учинили са „имејлом“ и „линком“, али о том – потом.

  5. Погледати прву ставку.

  Што се тиче „списка“, водио сам се тиме како је преведено овде и овде. Као и Гугл, и Мајкрософт из неког разлога потенцира на „листама“. Досад смо свуда користили „списак“, па се слажем да би било боље наставити у том маниру, иако ми у конкретном случају боље звучи „листа“.

  Ажурирао сам речник, с обзиром на то да је био поприлично бајат. Неке ствари су се отад промениле гледе терминологије. Узгред, сад је на почетној страници Портала.

   Rancher (talk)02:55, 10 August 2018

   Супер.

   Обсјусерови одговори за ово: IP адреса, генерисање, валидан, спам, ID

   Моји одговор: IP адреса, генерисање, ваљан, нежељена пошта, ID

   Већина одговора нам се поклапају. Овде за валидан је мало комплиовано. Свако има свој став. Ја сам за ваљан — другу опцију. Видим да сте ти и Обсјусер већ расправљали око превода за valid, али не верујем да се то решило.

   Поздрав

    BadDog (talk)03:10, 10 August 2018

    Е сад, кажи ми да ли се слажеш са следећим променама превода (које сам скоро направио):

    log — из превода дневник у евиденција (овде сам пратио Мајкрософтову терминилогију и микро књигу) edit — из (неких ретких) превода измени у уреди (ово је устаљено) timestamp — из превода датум и време у временска ознака (такође сам пратио Мајкрософтову терминилогију и микро књигу) protection level — из превода степен заштите у ниво заштите (Мајкрософтова терминилогија) change — из превода измена у промена (edit је измена) Поздрав


    Што си тиче превода лог, он је био историја па је временом мигрирао на историјат, извештај и онда дневник. Ја лично преферирам евиденција, зато сам и променио.

     BadDog (talk)03:18, 10 August 2018