Fordítás: Bevezető

From translatewiki.net
Revision as of 10:41, 4 October 2009 by Glanthor Reviol (talk | contribs) (translation hu)
Jump to navigation Jump to search
translatewiki.net
Introduction
Elkezdeni
Fordítási útmutató
Hogyan kezdjük
Lásd még
Lokalizációs irányelvek
Fordítás offline módban
GYIK
Támogatás
Bevezetés

A szoftverek fordítása és lokalizációja azért fontos dolog, mert olyan emberek számára is használhatóvá teszi őket, akik nem beszélnek angolul. A MediaWiki például a számos nyelven elérhető Wikipédia szoftvere, ezért a MediaWiki fordásával segítünk az embereknek, hogy a szabad tudást a saját nyelvükön érhessék el. A fogalmakról angolul bővebben a Gettext dokumentációjában és a Wikipédián olvashatsz. Mi a translatewiki.netnél egy folyamatosan fejlődő felületet építünk a nyílt forráskódú projektek és szabad dokumentumok fordításának megkönnyítésére. Igyekszünk megvalósítani a két célunkat.

Első célunk a hatékonyság. A folyamat hatékonyságának megnövelése érdekében a fordítást a fejlesztési folyamat szerves részévé tesszük, így rövid időn belül megjelennek a módosítások mindkét oldalon. Ezen kívül eszközöket fejlesztünk a fordítások automatikus rendszerezésére, így a fordítóknak csak arra kell koncentrálniuk, hogy a lehető legjobb fordítást készítsék el.

A második célunk az együttműködés. Az egész rendszer alapja egy wiki. A MediaWiki egy népszerű wiki motor, ami keretrendszert biztosít együttműködő közösségek építésében. Mi bátorítjuk a fordítókat, hogy segítsenek egymásnak, túllépve a projekt határain és a nyelvi korlátokon többféle módon, és viselkedjenek egyfajta ragasztóként a fejlesztők és a fordítók közt.

Nem kell értened a programozáshoz. Ha ismered a wiki programot, hamar megtanulod, hogy kell eligazodni a translatewiki.net oldalon. Egyedüli követelmények a jó nyelv- és böngészőismeret, valamint a nyitott elme.

A translatewiki.net zászlóshajó projektjét, a MediaWikit jelenleg több mint 250 nyelven használják. A translatewiki.net-en minden hónapban több mint 100 nyelv fordításait frissítik.