Fordítás: Bevezető

From translatewiki.net
Revision as of 14:43, 15 June 2010 by FuzzyBot (talk | contribs) (Updating to match new version of source page)
Jump to navigation Jump to search
translatewiki.net
Introduction
Elkezdeni
Fordítási útmutató
Hogyan kezdjük
Lásd még
Lokalizációs irányelvek
Fordítás offline módban
GYIK
Támogatás
Bevezetés

A szoftverek fordítása és lokalizációja azért fontos dolog, mert olyan emberek számára is használhatóvá teszi őket, akik nem beszélnek angolul. A MediaWiki például a számos nyelven elérhető Wikipédia szoftvere, ezért a MediaWiki fordásával segítünk az embereknek, hogy a szabad tudást a saját nyelvükön érhessék el. A fogalmakról angolul bővebben a Gettext dokumentációjában és a Wikipédián olvashatsz.

Mi a translatewiki.netnél egy folyamatosan fejlődő felületet építünk a nyílt forráskódú projektek és szabad dokumentumok fordításának megkönnyítésére. Igyekszünk megvalósítani a két célunkat.

Első célunk a hatékonyság. A folyamat hatékonyságának megnövelése érdekében a fordítást a fejlesztési folyamat szerves részévé tesszük, így rövid időn belül megjelennek a módosítások mindkét oldalon. Ezen kívül eszközöket fejlesztünk a fordítások automatikus rendszerezésére, így a fordítóknak csak arra kell koncentrálniuk, hogy a lehető legjobb fordítást készítsék el.

Második célunk az együttműködés. Az egész rendszer alapja egy wiki. A MediaWiki egy népszerű wikimotor, ami keretrendszert biztosít együttműködő közösségek építésében. Bátorítjuk a fordítókat, hogy segítsenek egymásnak, túllépve a projektek határain és a nyelvi korlátokon többféle módon, valamint viselkedjenek egyfajta ragasztóként a fejlesztők és a fordítók közt.

Nem kell értened a programozáshoz. Ha ismered a wiki programot, hamar megtanulod, hogy kell eligazodni a translatewiki.net oldalon. Egyedüli követelmények a jó nyelv- és böngészőismeret, valamint a nyitott elme.

A translatewiki.net zászlóshajó projektjét, a MediaWikit jelenleg több mint 250 nyelven használják. A translatewiki.net-en minden hónapban több mint 100 nyelv fordításait frissítik.