Difference between revisions of "Translating:Old-Intro/mk"

From translatewiki.net
Jump to navigation Jump to search
Line 9: Line 9:
 
</span>
 
</span>
   
{{Intro|Translating:How to start|Како да започнам}}
+
{{Intro/mk|Translating:How to start|Како да започнам}}
 
{{languages|width=80%}}
 
{{languages|width=80%}}

Revision as of 15:43, 11 August 2008

translatewiki.net
Introduction
Getting started
Translation tutorial
How to start
See also
Localisation guidelines
Translating offline
FAQ
Support

Преведувањето и локализацијата се важни поради тоа што им овозможуваат на луѓето кои немаат познавање на англискиот јазик да го користат овој софтвер. Така например MediaWiki се користи за одржување на Википедија на различни јазици и секако преведувањето на MediaWiki ќе придонесе за слободен пристап до базите на знаење на нивниот сопствен јазик.

Овде на Betawiki ние ја градиме и констатно ја подобруваме инфраструктурата за лесна локализација на MediaWiki. Не е неопходно да имате познавање на програмски јазици. Ако сте фамилијарни со MediaWiki или имате искуство со вики уредување, нема да имате проблеми со преведувањето.

MediaWiki во моментов се користи на повеќе од 250 јазици, и само некои од овие јазици се подржани. Betawiki добива исправки на системските пораки на повеќе од 70 јазици секој месец. Погледнете го тековниот статус на преводи.