Translating:Old-Intro/mk

From translatewiki.net
Revision as of 09:05, 18 September 2008 by Brest (talk | contribs)
Jump to navigation Jump to search
translatewiki.net
Вовед
На прво место
Translation tutorial
Како да почнете
Поврзано
Напатствија за локализација
Вонмрежно преведување
ЧПП
Поддршка

Преведувањето и локализацијата се важни поради тоа што им овозможуваат на луѓето кои немаат познавање на англискиот јазик да го користат овој софтвер. Така например MediaWiki се користи за одржување на Википедија на различни јазици и секако преведувањето на MediaWiki ќе придонесе за слободен пристап до базите на знаење на нивниот сопствен јазик.

Овде на Betawiki ние ја градиме и констатно ја подобруваме инфраструктурата за лесна локализација на MediaWiki. Не е неопходно да имате познавање на програмски јазици. Ако сте фамилијарни со MediaWiki или имате искуство со вики уредување, нема да имате проблеми со преведувањето.

MediaWiki во моментов се користи на повеќе од 250 јазици, и само некои од овие јазици се подржани. Betawiki добива исправки на системските пораки на повеќе од 100 јазици секој месец. Погледнете го тековниот статус на преводи.