Translating:Old-Intro/mk

From translatewiki.net
Revision as of 15:38, 11 August 2008 by Brest (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search
translatewiki.net
Introduction
Getting started
Translation tutorial
How to start
See also
Localisation guidelines
Translating offline
FAQ
Support

Преведувањето и локализацијата е важно поради тоа што им овозможува на луѓето кои немаат познавање на англискиот јазик да го користат овој софтвер. MediaWiki пример се користи за одржување на Википедија на различни јазици и секако преведувањето на Медијавики ќе придонесе за слободен пристап до базите на знаење на нивниот сопствен јазик.

Овде на Betawiki ние ја градиме и констатно ја подобруваме инфраструктурата за лесна локализација на Медијавики. Не е неопходно да имате познавање на програмски јазици. Ако сте фамилијарни со Медијавики или имате искуство во вики уредување, нема да имате проблеми со преведувањето.

Медијавики во моментов се користи на повеќе од 250 јазииц, и само некои од овие јазици се подржани. Betawiki добива исправки на системските пораки на повеќе од 70 јазици секој месец. Погледни во тековен статус на преводи.