User:MarkAHershberger/blog-RTL-Developers-wanted/nl

From translatewiki.net
< User:MarkAHershberger‎ | blog-RTL-Developers-wanted
Revision as of 12:05, 7 June 2011 by Siebrand (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search
Nepalese kinderen met poezen

's Werelds grootste en meest bekende wiki's maken gebruik van MediaWiki. Als gevolg van de populariteit en toepasbaarheid van Wikimedia en de passie van de gemeenschap, ken ik geen andere programmatuur die betere i18n-ondersteuning heeft. Projecten zoals translatewiki.net en de Narayam-uitbreiding zijn ontstaan om de i18n-ondersteuning te verbeteren. Dit maakt het de beste reden voor Vrije Software: geef mensen het eigendom van de software en zij zorgen ervoor dat die beter gaat werken. Als gevolg daarvan, hebben we allemaal betere software.

Ondanks deze ondersteuning, schieten MediaWiki en Wikipedia tekort op een paar belangrijke gebieden. Een van deze gebieden is het meest zichtbaar in talen die van rechts naar links (RTL - right-to-left) worden geschreven in plaats van link naar rechts (LTR - left-to-right). We proberen de bekende tekortkomingen op te lossen, maar vrijwel alle ontwikkelaars werken in LTR-talen, dus wij zien de problemen niet zo snel. We komen de problemen niet iedere dag tegen en wikigebruikers in RTL-talen zoals العربية (Arabisch), فارسی (Farsi), and עברית (Hebreews) krijgen daardoor onvoldoende ondersteuning.

Al deze talen hebben een wiki met meer dan 100.000 pagina's. Misschien zie ik het verkeerd, maar ik denk dat een aantal van de mensen die hebben bijgedragen aan deze grotere wiki's ook de benodigde kwaliteiten hebben om een aantal van de RTL-bugs op te lossen waar ze last van hebben.

Ik denk dat RTL- en LTR-ontwikkelaars wellicht onvoldoende met elkaar communiceren. Dus als jij een RTL-ontwikkelaar bent, laat me je dan dit zeggen: We zijn op zoek naar jou! Jij hebt iets dat onze huidige MediaWiki-ontwikkelaars niet hebben. Iets waar we naarstig naar op zoek zijn. Vind een bug, stuur een patch in en jouw code kan op Wikipedia draaien!

Een aantal bugs om je op gang te helpen:

Tenslotte ontbreekt er een belangrijke functie in MediaWiki die wordt beschreven in Bug 6100: Sta verschillende directionaliteit toe (rtl/ltr) voor gebruikersinterface en inhoud. Ik hoop dat ik snel in contact kom met mensen die dit probleem in het bijzonder snel kunnen oppakken.