User:MarkAHershberger/blog-RTL-Developers-wanted/sv

From translatewiki.net
Jump to navigation Jump to search
Nepalesiska barn med katter

MediaWiki kör världens största och mest kända wikis. Som ett resultat av Wikipedias popularitet, användbarhet och gemenskapens passion, kan jag inte tänka på någon annan mjukvara som har fått ett bättre i18n-stöd. Projekt som translatewiki.net och Narayam extension har dykt upp för att förbättra i18n-stödet. Detta skapar det bästa argument för fri programvara: Ge människor äganderätt av programvaran och de kommer att se till att det körs bättre. Vi kommer att få bättre programvaror som följd.

Trots detta stöd saknar MediaWiki och Wikipedia några ganska viktiga områden. Ett av de områden som detta är som mest självklar är i språken som skrivs höger till vänster (RTL) istället för vänster till höger (LTR). Vi försöker att fixa problemen, men nästan alla våra utvecklare arbetar i LTR-språk, så vi märker inte problemen så snabbt. Problemen som inte stirrar oss i ansiktet varje dag och wikianvändare i RTL-språk, som العربية (arabiska), فارسی (persiska) och עברית (hebreiska), har inte ett ordentligt stöd.

Vart och ett av dessa språk har en wiki med över 100.000 artiklar i den. Jag kan inte låta bli att tänka att några av de personer som bidragit till dessa större wikis också skulle ha de kunskaper som krävs för att fixa några RTL-buggar som förmodligen har irriterad dem.

I think that perhaps RTL developers and LTR developers don't communicate enough. So, if you're an RTL developer, let me tell you clearly: We want you! You have something that our current MediaWiki developers don't have — something that we desperately need. Find a bug, submit a patch, and your code can be running on Wikipedia!

Några buggar att komma igång med:

Slutligen, finns det en viktigt funktion som saknas i MediaWiki, som sammanfattas i Bugg 6100: Tillåt olika riktningar (rtl/ltr) för användargränssnitt och wikiinnehållet. Jag hoppas att jag snart hittar resurser för att få just denna fråga behandlad.