User talk:J Subhi

From translatewiki.net
Jump to navigation Jump to search

Contents

Thread titleRepliesLast modified
Bacari014:01, 5 July 2012
Tarima kasih211:33, 1 May 2012
Pengguna414:27, 25 May 2011
Download wan Upload122:55, 25 October 2010
Bulan-bulan Masihi108:38, 1 August 2010
Preferensi1914:07, 13 July 2010
First page
First page
Previous page
Previous page
Last page
Last page

Parmisi! Bisa dicariakan, kah, kata "Pian kawa cuba manggagai lung Google wayah samantara ni.", cagar diubah manjadi "Pian kawa mancuba manggagai lung Google wayah pahadangan ngini."
dan "Catat nang sidin indiks matan isi kami pina kawa kadaluarsa." manjadi "Catat nang sidin indéks matan isi kami pinanya hudah kadaluarsa." tarima kasih

Ezagren Talk/Pandir/Bicara14:01, 5 July 2012

Tarima kasih

Tarima kasih hudah manyunting nang ulun handakakan gasan ditarjamahan par 28 April 2012. Oh, ya, tulungi lah manarjamahakannya lagi, utamanya di interface/antarmuha nangkaya http://bjn.wikipedia.org/w/index.php?title=28_April&action=edit&redlink=1 , di situ ada tulisan "membuat", harusnya "ma-ulah".

Ezagren Talk/Pandir/Bicara05:37, 28 April 2012

Done

J Subhi15:55, 28 April 2012

Mun tatamu kata "ini", kawa diganti lawan "ngini"/"naya".

Amun tatamu kata "pamuruk" kawa diganti lawan "pamakai", tagal kada usah bahimat banar. :)

Ezagren Talk/Pandir/Bicara11:33, 1 May 2012
 
 

Ada yang mengusulkan kalau "pamuruk" diganti jadi "pamakai" haja marga "pamuruk" kada pinandu. Bagaimana? Ulun hakun-hakun haja.

Ezagren Talk/Pandir/Bicara03:21, 13 May 2011

Saya kada hakun. Tagal, amun kumunitas sapakat handak mangganti, ayuja.

J Subhi pamandiran12:29, 14 May 2011

Sualnya, "pamuruk" kada didapatkan di kamus BB. Ulun angguk2 haja. Jadi katuju haja kalu "pamakai". Tagal, gawian jadi labih banyak.

Ezagren Talk/Pandir/Bicara15:18, 15 May 2011

Ujar, siapa, wal, kadada, banyakai di kamus BB online asal kata pamuruk yaitu puruk = pakai. Cuntuh tiringi di http://kamusiana.com/index.php/term/6,4138.xhtml wan http://bahasabanjar.net/bahasa-banjar/Bahasa-Banjar-1/P/puruk-1957/

J Subhi pamandiran21:37, 18 May 2011

Amun "pamuruk" kita (WBB) haja lah nang mamakai.

Ezagren Talk/Pandir/Bicara14:27, 25 May 2011
 
 
 
 

Download wan Upload

Sabalumnya sudah ditarjamahkan bahua download itu buat turun sadangkan upload itu buat naik, tagal Pian manarjamahkan hunduh wan hunggah. Bingung ulun ni am! Jadi pakai nang mana?

Ezagren Talk/Pandir/Bicara15:18, 25 October 2010

Kapanjang amun buat naik wan buat turun, pas kada sangaja tabaca Alamnirvana mangisahakan hikayat nan ada baisi kata hunggah, laluai langsung ditarjamahakan pulang.

J Subhi pamandiran22:55, 25 October 2010
 

Bulan-bulan Masihi

Parasaan, ada kok bulan-bulan masihi dalam bahasa Banjar (manurut Alamnirvana, coba takuni haja di WBI). Di Incubator WBB haja ada artikel ngarannya "Pibuari". Jadi, bagaimana nih kalau ditarjamahkannya nangkaya Pian itu?

Ezagren Talk/Pandir/Bicara08:26, 1 August 2010

Ada ai unda lihati pamandiran pasal bulan-bulan masihi tapi pina kada tuntung. Amun nangkaya ayuha kaina dibabak pulang bulan masihinya.

J Subhi pemandiran08:38, 1 August 2010
 

Preferensi

Sebaiknya jangan dahulu menerjemahkan kata-kata serapan Indonesia dari asing lalu kita serap juga dalam bahasa Banjar. Seperti "Preferensi". Saya kurang setuju jika diterjemahkan menjadi "prepensi" jua. Jika merujuk pada Wikipedia bahasa lain (seperti Sunda, Jawa, Banyumasan), mereka memang menggunakan "preferensi". Namun, jika di WB Melayu menggunakan "keutamaan". Sedangkan dalam kamus google menyebutkan arti "preference" sebagai: preferensi; pilihan; sesuatu yg lebih disukai; prarasa; atau kita sesuaikan dengan fungsinya yang memang ada padanan katanya dengan bahasa Banjar.

Sama halnya dengan "pranala". Di WB Melayu, namanya "pautan". Di Facebook, namanya "tautan". Kalau saya, sih lebih suka dengan kata "tautan" untuk menggantikan kata "pranala".

Tatambayan tu apa? Hanyar mandangar.

Minta usul: Terjemahkan arti dari "recent changes" atau "perubahan terbaru".

Piyan kawa maulah logo-logo, kada? Kalu kawa, ulahkan logo Wikipidia bahasa Banjar. Jar Alamnirvana, puruk huruf Jawi haja.

Ezagren Talk/Pandir/Bicara04:49, 28 June 2010

Kita bisa saja terjemahkan dahulu sementara mencari referensi lain. Tapi betul juga kalo kita tahan dulu untuk menerjemahkan bahasa asing. untuk 'tautan' bagaimana dengan ditambahkan sedikit imbuhan di depan jadi 'tatautan'.

Tatambayan itu dari Alamnirvana arti pertama atau permulaan. Saya sih cenderung lebih banyak menggunakan kata panambayan. Tapi setelah lihat terjemahan Alamnirvana Tatambayan terasa lebih Banjar.

Saya tidak ahli buat logo, aslinya saya mekanik. Hehehe...

J Subhi pemandiran12:54, 28 June 2010

Saya sih setuju saja kalau "tatautan", hanya ada yang kurang sreg, kepanjangan.

Saya juga cenderung memakai kata panambayan.

Usul, bagaimana istilah "pengguna" dari pamakay menjadi pamuruk, asal katanya puruk yang berarti pemakai Wikipedia/pengguna Wikipedia. Biar lebih beda? Nanti habis alamnirvana bulik, baru kita diskusi.

Kalau "sumber", apa bahasa yang cocok, ya? Cobanya ada halaman diskusi (kaina).


Asa lagi, Bagusnya tu Wikipidia haja.

Nah, ulun dapati tuti pian manarjamah "language portal" manjadi "portal bahasa". Portal? Adakah kosakata portal? Jakanya ada padanan lain, diganti haja. Kalu ulun tiring di WB Jawa, inya manggantiakan istilah "portal" manjadi "gapura". Bagaimana? Ada usul lain kah pian?

Ezagren Talk/Pandir/Bicara13:47, 28 June 2010

Iya, satuju "Wikipidia" haja. Gasan Portal munnya kita tarjamahkan sebagai pintu haja nangkaya apa kita pakai kata "Lawang" atau "Tingkap" haja?

Pamakay sudah handak diganti kah? Ke mana Alamnirvana?

J Subhi pemandiran20:32, 1 July 2010

Sualnya ulun tiring jua di Wikipedia lain kada musti "Wikipedia" pang, ada jua "Vikipidia", "Viquipedia".

Yang mana lah, "Lawang" atawa "Tingkap". Ulun katuju dua-duanya. Kaina kita bahas lawan Alamnirvana. Alamnirvana-nya parai samingguan ka Jakarta matan tanggal 26 Juni (jar sidin).


Oya, di MediaWiki:Minoreditletter/bjn tertulis "s". Apa itu "s"?

Lalu, bagusnya tu pratayang haja kaha atawa ganti jadi pratuntun (sesuai saran)?

Ezagren Talk/Pandir/Bicara06:28, 2 July 2010

s gasan sapalih-->sama aja kalo lawan minor. Munnya pratayang diganti wan pratuntun. Baarti sabarataan view tarjamahkan ka tuntun haja lah.

J Subhi pemandiran09:47, 2 July 2010
 
 
 
 
 
First page
First page
Previous page
Previous page
Last page
Last page