User:MarkAHershberger/blog-RTL-Developers-wanted/bs

From translatewiki.net
Jump to navigation Jump to search
Nepalska djeca sa mačkama

MediaWiki koristi najveće i najpoznatije wikiji. Kao rezultat popularnosti i korisnosti Wikipedije te angažmana zajednice, ne mogu zamisliti nijedan drugi softver koji može bolje podržavati i18n. Projekti poput translatewiki.net i Narayam proširenja su se pojavili radi poboljšanja i18n podrške. Ovo je najbolji argument Slobodnog sofvera: daje ljudima vlasništvo nad softverom a oni se zauzvrat trude da ga poboljšaju. Kao rezultat, svi imamo bolji softver.

I pored ove podrške, MediaWiki i Wikipedia nemaju neke veoma važne oblasti. Jedna od oblasti koje je veoma očita su jezici koji pišu sa desna na lijevo (RTL) umjesto sa lijeva na desno (LTR). Mi pokušavamo da riješimo ovaj problem, međutim gotovo si naši programeri radu u LTR jezicima, tako da nismo primijetili probleme dovoljno brzo. Problemi nas ne pritišću svaki dan ali korisnici wikija koji koriste RTL jezike poput العربية (arapskog), فارسی (perzijskog) i עברית (hebrejskog) nemaju zadovoljavajuću podršku.

Svaki od ovih wikija ima preko 100.000 članaka. Ne mogu pomoći ali mislim da neki od ljudi koji doprinose ovim velikim wikijima također trebaju imati vještine koje su neophodne da se poprave neke od RTL grešaka koje ih sigurno iritiraju.

Mislim da možda RTL razvojni programeri i LTR razvojni programeri ne komuniciraju dovoljno. Tako, ako ste RTL razvojni programer, da vam iskreno i jasno kažem: Trebamo vas! Vi imate nešto što naši trenutni MediaWiki programeri nemaju — nešto što mi očajno trebamo. Nađite grešku, pošaljite patch (ispravku) i vaš kod će biti dio softvera koji pokreće Wikipediju!

Neke greške za vas za početak:

Konačno, postoje neki osnovni nedostaci u MediaWiki koji su pobrojani u Greška 6100: Dozvoljavanje različitih tokova teksta (rtl/ltr) za korisnički interfejs i sadržaj wikija. Nadam se da će se naći resursi da se ovaj određeni problem uskoro riješi.