User:MarkAHershberger/blog-RTL-Developers-wanted/sr-ec

From translatewiki.net
Jump to navigation Jump to search
Непалска деца с мачкама

Медијавики покреће највеће и најпознатије викије. Гледајући популарност и корисност Википедије, као и ангажман заједнице, не могу замислити ниједан други софтвер који боље подржава i18n. Пројекти и проширења попут translatewiki.net и Нарајам појавили су се ради побољшања подршке за i18n. Ово је најбољи аргумент Слободног софтвера: даје људима власништво над софтвером, а они се заузврат труде да га побољшају. Као резултат, сви имамо бољи софтвер.

И поред ове подршке, Медијавики и Википедија имају понеке слабе тачке. Једна од њих је веома очита – језици који се пишу здесна налево (RTL) уместо слева надесно (LTR). Покушавамо да решимо овај проблем, али готово сви наши програмери раде на LTR језицима, тако да не приметимо проблеме довољно брзо. Они не настају сваки дан, али корисници који користе RTL језике попут арапског, персијског и хебрејског немају задовољавајућу подршку.

Сваки од ових викија има преко 100.000 чланака. Теши ме мисао да они људи који доприносе на овим језицима знају како да исправе неке од досадних RTL грешака.

Изводим закључак да RTL и LTR програмери недовољно комуницирају. Стога, ако сте RTL програмер, да вам кажем нешто: „Требате нам!“. Ви имате нешто што тренутни програмери Медијавикија немају — нешто што нам очајно треба. Нађите грешку, пошаљите закрпу и ваш код ће бити део софтвера који покреће Википедију!

Неке грешке за почетак:

Коначно, постоје неки основни недостаци у Медијавикију који су смештени у грешци 6100: Дозвољавање различитих токова текста (RTL/LTR) за сучеље и садржај викија. Надам се да ћемо наћи људе који ће ове проблеме решити.