MediaWiki talk:Log-name-translationreview/hr

From translatewiki.net
Jump to navigation Jump to search

Contents

Thread titleRepliesLast modified
Provjera prijevoda022:12, 10 April 2017

Provjera prijevoda

Ne znam rabi li se igdje ta evidencija provjera prijevoda, osim ovdje na translatewiki.net.

Znam da se vrlo rijetko provjeravaju prijevodi, dosad sam vidio da je Ivi104 provjeravao, nešto sam i ja provjeravao, a može se provjeravati i već provjerene prijevode. Na taj način dolazi se do boljega rezultata.

Prema kartici koju je SpeedyGonsales preveo kao »Provjeri«, prevedene su i poruke:

review ne znači isključivo pregled, može značiti i ocjenjivanje, vrjednovanje, provjeru, a ukoliko je u hrvatskome prevedeno tako da je riječ o provjeri, onda to nema veze s lokalnim CU-ovima i sličnim provjerama.

Ta se evidencija, koliko je meni poznato, pojavljuje samo na translatewiki.net, možda i na nekim projektima koji imaju lokalno prevođenje sučelja, raznih glavnih stranica i sličnoga uređeno na taj način, no i dalje ostaje činjenica da je to na hrvatskome definirano: MediaWiki:Bw-sidebar-proofread/hr (31. prosinca 2012. u 17:54:55).‎

Uz to činjenica da je ta evidencija nešto posve različito od bilo koje druge evidencije, te da je u njoj upravo provjera prijevoda, znači da zabune ne može biti i nije je ni bilo.

Uostalom što znači pregled? To ne znači ništa, pregledavaju se Nedavne promjene, svatko ih može pregledavati, naravno, i dalje stoji [Označi pregledanim] što se nekoć zvalo [Označi za pregledano]. Upravo zato je načinjeno razlikovanje između ophoditeljskoga pregledavanja (zapravo označivanja) i provjera prijevoda (označivanja/označavanja prijevoda provjerenim). Tako se radi i na tome da FlaggedRevisions budu ozastavitelji, automatski ozastavičeni suradnici i da njihovo djelovanje bude označivanje proviđenim (sighted), jer praksa pokazuje da se ne mora isključiti dosadanji sustav ophodnje, nego da se može uvesti i ozastavičivanje koje zamjenjuje ophodnju, a ophodnja ostaje samo za označivanje prve izmjene tj. za označivanje prve inačice novostvorene stranice. Naravno, to se također može izbjeći i uvesti isključivo zastavicama označene izmjene.

Bugoslav (talk) 00:00, utorak, 11. travnja 2017. (SEV)22:00, 10 April 2017