Повелително наклонение

Повелително наклонение

В iNaturalist използвам повелително наклонение при превеждане на бутони. Бутонът е като някакво нареждане към програмата/сайта - "направи това" и освен това е по-кратко от "правене на това" което е важно за бутоните които често разполагат с ограничено пространство за визуализация. Какви са твоите съображения като ги променяш в конструкцията "правене на това"?

Exonie (talk)18:46, 23 July 2016

Занимавам се с локализация и превод на софтуер от години и наблюденията ми, свързани с приемането на езикови низове (в това число и редица А/B тестове) показват, че преизказното наклонение се приемат по-добре – да, млко по-тромави и дълги са като конструкция, но за разлика от английския език работят по-добре в дългосрочен план. Разбира се, можеш да не се съобразиш и да върнеш преводите, но ти предлагам да си опишете някакви препоръчки, тъй като много голяма част от хората, които локализират тук, не използват повелително наклонение.

DCLXVI (talk)09:07, 24 July 2016

Хубаво е преводите да са по-стандартизирани - както в рамките на един проект, така и като цяло. Колебая се кой превод да използвам. Има ли някакъв форум/страница за дискутиране на подобни неща? И къде мога да намеря или създам страница за обсъждане на българския превод на даден проект - като препоръките за които спомена? Не намирам такива за другите проекти. И последно - за какви А/B тестове става въпрос - може ли някаква препратка ако има публикувани такива? Много въпроси станаха, съжалявам, но съм нов тук и още се ориентирам

Exonie (talk)18:43, 24 July 2016

В общи линии водещ проект е MediaWiki – софтуерът за Уикипедия и покрай неговото обсъждане през годините в различни канали (по беседите тук, в IRC, Facebook групи и чатове и на живо) сме изпробвали доста неща в начина на представяне. Използвали сме и сме установили, че съветите на Балабанов - https://sites.google.com/site/bglocalize/ са нелоши и доколкото е приложимо (предвид че са писани доста отдавна), опитваме да ги спазваме. Съжалявам, че се намесих в локализацията – приеми извиненията ми, но очаквай други редактори тук също да се включат по инерция.

DCLXVI (talk)16:49, 1 August 2016