User:MarkAHershberger/blog-RTL-Developers-wanted/sr-el

From translatewiki.net
Jump to navigation Jump to search
Nepalska deca s mačkama

Medijaviki pokreće najveće i najpoznatije vikije. Gledajući popularnost i korisnost Vikipedije, kao i angažman zajednice, ne mogu zamisliti nijedan drugi softver koji bolje podržava i18n. Projekti i proširenja poput translatewiki.net i Narajam pojavili su se radi poboljšanja podrške za i18n. Ovo je najbolji argument Slobodnog softvera: daje ljudima vlasništvo nad softverom, a oni se zauzvrat trude da ga poboljšaju. Kao rezultat, svi imamo bolji softver.

I pored ove podrške, Medijaviki i Vikipedija imaju poneke slabe tačke. Jedna od njih je veoma očita – jezici koji se pišu zdesna nalevo (RTL) umesto sleva nadesno (LTR). Pokušavamo da rešimo ovaj problem, ali gotovo svi naši programeri rade na LTR jezicima, tako da ne primetimo probleme dovoljno brzo. Oni ne nastaju svaki dan, ali korisnici koji koriste RTL jezike poput arapskog, persijskog i hebrejskog nemaju zadovoljavajuću podršku.

Svaki od ovih vikija ima preko 100.000 članaka. Teši me misao da oni ljudi koji doprinose na ovim jezicima znaju kako da isprave neke od dosadnih RTL grešaka.

Izvodim zaključak da RTL i LTR programeri nedovoljno komuniciraju. Stoga, ako ste RTL programer, da vam kažem nešto: „Trebate nam!“. Vi imate nešto što trenutni programeri Medijavikija nemaju — nešto što nam očajno treba. Nađite grešku, pošaljite zakrpu i vaš kôd će biti deo softvera koji pokreće Vikipediju!

Neke greške za početak:

Konačno, postoje neki osnovni nedostaci u Medijavikiju koji su smešteni u grešci 6100: Dozvoljavanje različitih tokova teksta (RTL/LTR) za sučelje i sadržaj vikija. Nadam se da ćemo naći ljude koji će ove probleme rešiti.