User talk:GeographieMan

From translatewiki.net
translatewiki.net
Introduction
Getting started
Translation tutorial
How to start
See also
Localisation guidelines
Translating offline
FAQ
Support

Hi GeographieMan. Welcome to translatewiki.net!

You can now start translating.

You should also check the portal for your language, the link is in the sidebar. Other useful pages are linked in the menu next to this message.

Your translations are transferred to the standard product every few days or every few weeks, depending on the product. Please notice that it may take longer before you see your translation in the actual product.

We wish you a productive and pleasant stay. Please leave any questions on Support (the link is also available on any page, in the navigation sidebar). Cheers!


-- WelcomeMessageBot (talk) 17:19, 15 October 2022 (UTC)

Contents

Thread titleRepliesLast modified
Tipkovna/tipkovnična bližnjica311:52, 21 October 2022

Tipkovna/tipkovnična bližnjica

Zdravo. Glede tipkovnične/tipkovne bližnjice. V DIS-u je naveden prevod tipkovnična bližnjica,[1] poleg tega ponuja te zadetke tudi Gigafida.[2] Tudi glede na izvirnik (keyboard shortcut) je to boljši prevod. Ne vidim razloga za spremembo.

Eleassar (talk)11:27, 21 October 2022

Glede Gigafide, moja napaka sem iskal v ednini pa ni nič našlo. Vseeno pa je moj izraz bolj uporabljen z 7 > 4 konkordance; link. Izraz je uporabljen tudi v "Računalniški slovarček - Odsek za inteligentne sisteme, Institut Jožef Stefan in društvo ACM Slovenija"; link. Torej moj razlog tukaj je preprosto pogostejša uporaba + "tipkovnična" mi zveni čudno.

GeographieMan (talk)11:34, 21 October 2022

+ moj izraz uporabljajo tudi recimo Ubuntu, Gnome, Mozzilla na svojih predstavitvenih/dokumentacijskih straneh. Link Gnome. Link Ubuntu. Link Mozzilla, za "tipkovnična bližnjica" pa ne najdem nič pametnega.

GeographieMan (talk)11:39, 21 October 2022

Menim, da je treba razumeti tipkovno bližnjico (keyboard shotcut key), kar je navedeno v Termanii, kot posamezno tipko, ki opravlja funkcijo več tipk, in tipkovnično bližnjico (keyboard shortcut) kot kombinacijo več tipk na tipkovnici. V DIS-u, ki ga je izdala ista ustanova, je uporabljen izraz tipkovnična bližnjica. Pregledal sem izraze v Gigafidi in se mi zdi zanimivo, da so tipkovno bližnjico uporabljali predvsem pred letom 2000. Ubuntu ipd. ljubiteljski prevodi me ne prepričajo, veliko je ad hoc prevajanja.

Eleassar (talk)11:52, 21 October 2022