User talk:AdiJapan

From translatewiki.net
Jump to navigation Jump to search

Contents

Thread titleRepliesLast modified
ContentTranslation015:08, 16 May 2015
Traduceri pentru strângerea de fonduri018:19, 12 November 2010
Consecvență214:33, 16 July 2010
Utilizatorul Cin202:54, 25 June 2010
Bună ziua!108:30, 22 June 2010
Welcome to translatewiki.net!003:33, 22 June 2010

ContentTranslation

Hi!

Can you please help translating the ContentTranslation extension? We are enhancing its deployment to the Romanian Wikipedia, and I'd love it to be fully translated.

Thank you very much!

15:08, 16 May 2015

Traduceri pentru strângerea de fonduri

Am încercat să traduc cele două seturi de mesaje (ăsta pare să fi fost floare la ureche, dar acesta mi-a dat bătăi de cap), însă m-am împotmolit. Am nevoie de ajutor din partea dumneavoastră, întrucât nu am folosit niciodată servicii de plată on-line cu cardul de credit și nu știu la ce să mă aștept atunci când traduc respectivii termeni. Dacă ați avea timp cât mai repede posibil, ar fi minunat – campania deja a început. Mulțumesc

18:19, 12 November 2010

Consecvență

Eu am început cu ceva vreme în urmă traducerea mesajelor de aici, urmând un șablon: „Acest fișier a fost eliberat sub licența Creative Commons Atribuire <versiune> <țară>.”

Apoi am observat traducerile dv. după modelul: „Acest fișier este disponibil sub licența Creative Commons cu atribuire <versiune> <țară>” (observați diferențele).

Am revenit asupra primei modificări („este disponibil”) schimbând cu „a fost eliberat” (mi se pare o variantă mai potrivită), dar nu și în cazul celei de-a doua.

Întrebarea mea este care versiune să utilizez în continuare: cea oficială prezentă pe site-ul CC („Atribuire”) sau cea a dv. („cu atribuire”) în ideea păstrării unei uniformizări.

15:00, 7 July 2010

În ce privește diferența dintre „a fost eliberat” și „este disponibil” eu m-am pus în locul celui care vrea să utilizeze opera (textul licenței i se adresează lui). Pe el nu-l interesează prin ce proces au trecut drepturile de autor, ci care e starea lor curentă. Dacă te uiți la formulările în alte limbi vezi că și alții preferă să reflecte starea actuală, nu momentul eliberării:

  • en: is licensed
  • fr: est disponible
  • it: è licenziato
  • es: está autorizado
  • de: ist lizenziert

Dar nu insist foarte mult. În fond dacă spunem că „a fost eliberat” se subînțelege că a rămas în starea de a fi eliberat. Eu am ales doar formula care exprimă asta cît mai direct. Ca detaliu, textul se folosește în diferite situații: și cînd utilizatorul trimite un fișier și alege atunci să-l elibereze sub licența X (adică îl publică în premieră), și cînd l-a copiat de undeva unde era declarat ca avînd licența X.

Din păcate dacă ne hotărîm să fie toate traducerile formulate într-un fel sau în celălalt, nu există posibilitatea să schimbăm într-un singur loc, așa cum propuneam aici, ci trebuie luate la mînă toate textele. Adică multe, ceea ce e o întreagă bătaie de cap. Ar trebui să stabilim lucrurile astea de la început, de preferat aducînd mai multă lume la discuție, ca să găsim soluția optimă și nu avem prea mult de muncit pe urmă.

În schimb în cealaltă problemă, a denumirii tipului de licență CC, nu știu cum e mai bine. Traducerea oficială a fost evident făcută de cineva care nu are experiență în traduceri de soft (sau de alt fel), lucru care se vede după cum a tradus restul textului. Dar fiindcă este oficială probabil cel mai bine e să preluăm denumirile de acolo, ca să nu fie probleme legale. Îmi stă în gît totuși punctuația stranie de la „Atribuire - Distribuire-în-condiții-identice 2.5 Germania” și aș propune s-o mai normalizăm un pic: „Atribuire – Distribuire în condiții identice 2.5 Germania” sau ceva similar.

În concluzie părerea mea e că era puțin mai bine cu „este disponibil”, dar cu denumirea oficială a tipului de licență.

05:54, 8 July 2010

De acord cu a doua observație.

În ce privește prima problemă, a termenilor, într-adevăr „este disponibil” reflectă mai fidel termenii legali ai licenței, dar, după cum ați punctat, bătaia de cap este mare. Dar, ca detaliu, înainte de a folosi „a fost eliberat” m-am consultat și cu Strainu, care a fost de acord cu formularea.

14:33, 16 July 2010
 
 

Utilizatorul Cin

Respectivul schimbă termenii din traducerile originale fără să știe de fapt că greșește. De pildă, înlocuiește „modificări” cu „editări” (urât!).

18:26, 24 June 2010
18:31, 24 June 2010

Nu știu cine este (Cin să fie?...), dar cred că în general face totuși o treabă bună. Majoritatea traducerilor lui sînt în regulă. Atîta doar că nu pare să aibă destulă experiență cu interfața folosită efectiv și uneori nu știe că există deja termeni încetățeniți. Alteori se ține scai de textul original, în loc să fie flexibil și să găsească o formulare românească naturală.

02:54, 25 June 2010
 
 

Bună ziua!

Bună ziua, dle AdiJapan! Am văzut recent pe wikipedia că e ceva în susul paginilor, cred că trebuie să traducem unii utilizatori ai wikipedia, ca să se instaleze vectorul.

08:13, 22 June 2010

Bună ziua!

Da, ar trebui să traducem. Din nefericire la translatewiki.net nu putem vedea concret în ce context vor apărea textele traduse, ceea ce înseamnă că unele traduceri vor fi inevitabil greșite sau stîngace, mai ales dacă se referă la funcționalități noi. E dreptă că unele texte sînt însoțite de explicații despre locul unde urmează să apară, dar explicațiile sînt foarte succinte și de fapt foarte adesea lipsesc de tot.

Vă recomand să fiți precaut. Dacă mai știți și alte limbi puteți să vă puneți (la preferințe) să vi se afișeze în același timp și traducerile în limbile respective. Engleza e uneori cam criptică, în timp ce româna și celelalte limbi romanice sînt mai explicite (avantaj pentru cititori, problemă pentru traducători).

Spor la lucru!

08:30, 22 June 2010
 

Welcome to translatewiki.net!

translatewiki.net
Introduction
Getting started
Translation tutorial
How to start
See also
Localisation guidelines
Translating offline
FAQ
Support

Hi AdiJapan. Welcome to translatewiki.net! You can now start translating. You should also check the portal for your language, the link is in the sidebar. Other useful pages are linked in the translatewiki.net menu that comes with this message.

Your translations are transferred to the standard product every few days or every few weeks depending on the product. Please notice that it may take longer before you see your translation in the actual product. It can be just a few days before they appear on Wikipedia, but a few months can pass between each new release of FreeCol.

We wish you a productive and pleasant stay. Please leave any questions on Support. Cheers!

03:33, 22 June 2010