Localisation guidelines/mk

From translatewiki.net
translatewiki.net
Вовед
На прво место
Translation tutorial
Како да почнете
Поврзано
Напатствија за локализација
Вонмрежно преведување
ЧПП
Поддршка
Напатствија за локализација

Како да ги распознаете пораките кои треба да се подноват на вашиот јазик?

 • Користете Special:Translate за да Прегледате промени на вашиот јазик. Подновете било која порака означена со !!FUZZY!!. Овие пораки се променети од последниот пат кога се преведени и затоа им треба подновување.
 • Користете Special:Translate за да Погледајте ги сите непреведени пораки од вашиот јазик. Можете да преведете било која порака што ќе се појави на списокот.

Преведување на називи на именскиот простор

Доколку називите на именските простори за вашиот јазик не се веќе локализирани, тогаш можете да ги преведете преку Special:Magic. Можете да побарате примена на овие Translating:Tasks (задачи). Називот на проектниот именски простор (на пр. „translatewiki.net“ на ова вики) треба да следи по „{{SITENAME}}“. Доколку не е возможно на вашиот јазик да се формира важечки назив за именскиот простор Project_talk namespace без да се промени името на страницата, тогаш контактирајте некој разработувач.

Алијасите на именските простори треба да се додаваат само ако веќе постоечките називи на именските простори се променети. Не треба да се создаваат во обични случаи. Видете mw:Manual:$wgNamespaceAliases за објаснение како да ги користите. $wgNamespaceAliases треба да се додаде кон вашите MessagesXyz.php.

Име на страници/именски простор на проекти (викија) на Викимедија

Доколку името на страницата на вашиот проект не е локализирано, треба да ги контактирате другите уредници на вашиот проект и да се договорите за преводот, па да отворите барање на bugzilla: со кое барате да биде променето.

Други функции

 • Постојат некои други функции кои можат да се назначат на податотеката MessagesXyz.php. Тие се:
 1. {{plural:}}; кое го користат речиси сите словенски јазици
 2. назначување како да се прикажуваат големи броеви: 1,000,000.13 или 1.000.000,13 или 1 000 000,13 итн.
 3. формати на време и датум
 4. оптимизација на пребарувањето
 5. ISBN-поставки
 6. назначување на linkprefix и linktrail
 7. продолжува...

Постапки за кои треба root или shell пристап

 • правење на лого на проектот: подигнете го како Image:Wiki.png на вашиот проект, заштитете го, и направете барање на Bugzilla за да се користи како лого на проектот.
 • продолжува ...