Tehnologija

From translatewiki.net
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Technology and the translation is 82% complete.
Outdated translations are marked like this.


Translatewiki.net koristi veći broj pomoćnih tehnologija za ubrzavanje rada na prevodima da bi se dobili bolji i kvalitetniji rezultati.

Pomagala pri prevođenju

Najjednostavnija pomoć pri prevođenju je prosto zbir potencijalno korisnih informacija.

Prijevodi na druge jezike
Možete odabrati bilo koji jezik koji želite da vidite dok prevodite. Prijevodi na odabrane jezike su prikazani ako već postoje. Prijevodi na slične jezike vam daju ideju o riječima i gramatičkim strukturama. A možete ih koristiti jednostavno kao pomoć pri učenju drugih jezika!
Dokumentacija poruka
Sav softver sadrži određeni broj teških poruka koje je teško razumjeti, čak i u kontekstu. Srećom, takve poruke vrlo vjerovatno već imaju korisnu dokumentaciju i objašnjenja na translatewiki.net. Čak i kada ih nema, pomoći ćemo vam da ih nađete. Samo postavite vaš zahtjev na našu stranicu za podršku. Dokumentacija će vam objasniti o kontekstu (dugme, naslov), sadržajima varijabli i svemu drugom na što morate obratiti pažnju pri prevođenju.
Provjere sintakse
Imamo uvedene jednostavne provjere koje vas upozoravaju na manje greške kao što je upotreba nekorištenih ili nepoznatih promjenjivih, nevaljanog HTML opisa ili nesimetričan broj zagrada. Ove jednostavne greške često mogu dovesti do rezultata neprikazivanja ili nerazumljivog ispisa poruke, tako da je važno da te greške što prije pronađete.

Prevodilačke tehnologije

Pored ovih postoje i napredne tehnologije koje koriste prednosti dostignuća u područjima računarske nauke i tehnologije jezika.

Pamćenje prijevoda
Koristimo softver za pamćenje prevoda iz pribora za prijevod. Pamćenje prevoda vam pomaže da pravite doslijedne prevode te ubrzava prevode sličnih i ponavljajućih poruka.
Prijevodi preko Googlea i Microsofta
Također možete koristiti prednosti prijedloga prevoda od strane Google usluge prevođenja ili Microsoft prevodioca ako je vaš jezik podržan. Nije potrebno ručno kopiranje i lijepljenje, prijedlozi su već tamo gdje vi počnete prevoditi!