Технологија

From translatewiki.net
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Technology and the translation is 100% complete.


Translatewiki.net користи више помоћних технологија ради убрзавања превођења, а уз то се добијају и бољи резултати; погледајте упутство за превођење. Више информација о механизму за превођење (независно од овог викија) можете пронаћи у документацији.

Помагала при превођењу

Најједноставнија помагала при превођењу су просто збир потенцијално корисних информација.

Преводи на другим језицима
Можете да изаберете друге језике за приказ при превођењу. Преводи на изабраним језицима ће бити приказани, ако постоје. Они вам могу дати представу о појмовима и граматичким конструкцијама, а можете и да научите нешто више о том језику!
Документација порука
Сви софтвери садрже поруке које су тешке за схватање, чак и са контекстом. Вероватно једна таква порука већ има корисну документацију на сајту Translatewiki.net. Чак и ако нема, помоћи ћемо вам да је добијете. Једноставно поставите захтев на страници за подршку. Документација вам објашњава контекст (да ли је дугме или наслов), садржај променљивих и све друго што треба да знате при превођењу.
Синтактичке провере
Увели смо провере које Вас упозоравају о простим грешкама: када испустите или користите непознате променљиве, при лошем HTML означавању и при несиметричности код заграда. Ове мале грешке често могу да доведу до погрешног приказа, и зато је важно да се уоче на време.

Преводилачке технологије

Ово су напредније технологије које користе достигнућа у области информатике и језичке технологије.

Преводилачка меморија
Користимо софтвер за меморисање превода Translate Toolkit. Меморисање вам помаже да будете што доследнији у преводима, и убрзава превођење сличних порука или порука које се понављају.
Преводи Yandex-а и Microsoft-а
Можете и да се послужите предлозима које пружају Yandex и Microsoft, ако је ваш језик подржан. Нема више потребе да ручно копирате – предлог вас чека још пре него што почнете са превођењем!