Teknologi

From translatewiki.net
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Technology and the translation is 100% complete.


Translatewiki.net menggunakan pelbagai teknologi bantuan untuk mempercepat kerja penterjemahan sambil menghasilkan hasil kerja yang lebih bermutu; lawati tutorial penterjemahan dan pendokumenan am untuk maklumat lanjut tentang enjin penterjemahan yang tidak khusus kepada wiki ini sahaja.

Bantuan penterjemahan

Bantuan penterjemahan teringkas cuma satu himpunan maklumat yang mungkin berguna sekali.

Penterjemahan ke bahasa lain
Anda boleh memilih mana-mana bahasa yang anda hendak lihat ketika menterjemah. Terjemahan dalam bahasa-bahasa terpilih dipaparkan jika ada. Terjemahan dalam bahasa berkaitan memberi anda kefahaman tentang struktur perkataan dan tatabahasa. Ataupun anda boleh menggunakannya untuk sekadar mempelajari bahasa baru!
Dokumentasi mesej
Semua perisian mengandungi mesej-mesej rumit yang sukar difahami walaupun dijelaskan dengan konteksnya sekali. Mungkin mesej-mesej sebegitu sudah ada dokumentasi yang boleh membantu di translatewiki.net. Jika tiada pun, kami akan membantu anda mendapatkannya. Anda cuma perlu membuat permohonan di laman bantuan. Dokumentasi ini memberitahu anda konteksnya (butang, tajuk), kandungan pemboleh ubah dan apa sahaja yang anda perlu tahu apabila menterjemah.
Penyemakan sintaks
Kami telah melaksanakan semakan ringkas yang mengingatkan anda akan kesilapan-kesilapan mudah, contohnya pemboleh ubah yang tidak digunakan atau tidak dikenali, penanda HTML yang tidak elok dan tanda kurungan yang tidak sekata. Kesilapan mudah sebegini selalunya mengakibatkan paparan tercemar atau 'pecah', jadi adalah penting untuk mengesan kesilapan ini seawal-awalnya.

Teknologi penterjemahan

Inilah teknologi lebih maju yang memanfaatkan pencapaian dalam bidang sains komputer dan teknologi bahasa.

Ingatan penterjemahan
Kami sedang menggunakan perisian ingatan penterjemahan dari translate toolkit. Ingatan penterjemahan membantu anda membuat penterjemahan yang lebih konsisten, serta mempercepatkan penterjemahan mesej-mesej yang serupa dan berulang-ulang.
Penterjemahan Yandex dan Microsoft
Anda juga boleh memanfaatkan cadangan yang diberikan oleh khidmat Yandex Translate atau Microsoft Translator jika bahasa anda disokong. Tak payah salin dan tampal secara manual, kerana cadangan sudah ada apabila anda mulakan penterjemahan!