Project:Over translatewiki.net

From translatewiki.net
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Project:About and the translation is 63% complete.
Outdated translations are marked like this.
Torchlight kopete.png

Translatewiki.net is een lokalisatieplatform voor vertaalgemeenschappen, taalgemeenschappen, en vrije open source projecten. Het begon met lokalisatie voor MediaWiki. Later is ondersteuning voor MediaWiki-uitbreidingen, FreeCol en andere vrije open source projecten toegevoegd. Zie de volledige lijst met ondersteunde projecten.

Translatewiki.net is geen onderdeel van de Wikimedia Foundation-projecten, noch van een stichting of een open source project. Het wordt gerund door Nike en Siebrand, die beiden ontwikkelaars zijn en ruime ervaring in i18n en L10n hebben, evenals andere stafleden. De vertalingsfunctionaliteit wordt geleverd door de MediaWiki-uitbreiding Translate. Deze wiki bevat altijd experimentele code, en kan af en toe stuk zijn. In die gevallen: even geduld; problemen worden meestal snel opgelost. Problemen kunnen worden gemeld op de supportpagina.

Waarom translatewiki.net gebruiken

 • Het beste vertaalhulpmiddel op het web. Alle updates voor lokalisatie vinden plaats in een eenvoudige interface, en er zijn mensen die hulp aan vertalers kunnen bieden. Tijdens het maken van een vertaling zijn hints beschikbaar om het begrip vergroten en de betekenis te verduidelijken, alsmede suggesties van een vertaalgeheugen en machinevertalingen.
 • Geen bijzondere privileges nodig, iedereen kan bijdragen. Iedereen die kan bijdragen aan een taal (zie hieronder) mag helpen met de lokalisatie van die taal.
 • Het bijhouden van wijzigingen is gemakkelijk. Niet-vertaalde delen zijn eenvoudig te vinden: telkens wanneer de tekst wordt gewijzigd, worden de vertalingen gelabeld als verouderd voor eenvoudige identificatie. Vertalers hoeven niet te graven naar wat ze moeten bijwerken.

Maak uw softwareproject beschikbaar voor vertaling in translatewiki.net als het dat nog niet is.

Overzicht van de translatewiki.net-methode

 • Op translatewiki.net vertalen vertalers de interface van de software voor producten waar de Engelstalige teksten uit een programma zijn geïsoleerd van de programmacode en zijn georganiseerd in aparte "berichten".
 • Bij het toevoegen van een nieuw project worden de Engelstalige bronberichten geïmporteerd. Nieuwe en gewijzigde berichten worden van tijd tot tijd toegevoegd en bijgewerkt.
 • Subpagina's met de naam /qqq worden gebruikt voor documentatie. De documentatie wordt handmatig toegevoegd en is meestal van hogere kwaliteit als er een goede samenwerking bestaat met het softwareontwikkelaars. Als er opmerkingen in de broncode staan van een project, worden deze ook weergegeven in de vertaalinterface.
 • Vertalers doen suggesties ter verbetering of correctie van een Engelstalig bronbericht, of om het aan te passen zodat het beter lokaliseerbaar is. Als er overeenstemming over de aanpassing is, wordt deze doorgevoerd door gebruikers van translatewiki.net die ook ontwikkelaar in het betrokken project zijn, of het voorstel voor wijziging wordt neergelegd bij de projectontwikkelaars.
 • Vertalingen voor elke taal worden "gecommit" in de projecten door staffmedewerkers van translatewiki.net als het totale aantal vertalingen de afgesproken dremelwaarde voor dat project bereikt hebben (meestal een percentage van het totaal). Drempelwaardes en de frequentie van bijwerken worden meestal aangegeven op de projectpagina's.
 • Het uitbrengen van nieuwe vertalingen die zijn ingebracht in de broncode in software wordt beheerst en uitgevoerd door de projectbeheerders en ligt buiten de controle van translatewiki.net.

Auteursrecht en vrijwaringen

CC some rights reserved new.svg
TRANSLATEWIKI.NET GEEFT GEEN GARANTIE VAN JUISTHEID

Gebruik de vertalingen van translatewiki.net op eigen risico. Ze zijn bestemd om gebruikt te worden, maar translatewiki.net kan de juistheid van de inhoud niet garanderen.

Translatewiki.net en haar vertalers geven geen enkele garantie op de inhoud, hetzij expliciet, impliciet of statutair, inclusief maar niet beperkt tot enige garantie van verkoopbaarheid of geschiktheid voor een bepaald doel of een garantie dat de inhoud vrij van fouten is.

Vertalingen door vertalers hebben de licentie CC-BY 3.0, en afgeleide werken kunnen ook beschikbaar gesteld worden onder de licenties van de verschillende "Free and Open Source"-projecten waarin de vertalingen gebruikt zijn of gaan worden gebruikt. De inhoud van gebruikerspagina's worden beschouwd als "Alle rechten voorbehouden" door de auteur. Alle andere inhoud is beschikbaar onder de licentie CC-BY 3,0, tenzij andere licentie(s) of auteursrechten expliciet zijn aangegeven.

Geschiedenis

MediaWiki-2020-icon.svg

Translatewiki.net begon in 2006 als een testwiki, opgezet door Nike, in samenwerking met Gangleri, als een instrument voor de lokalisatie van de MediaWiki-software. In het begin heette het project Betawiki. In het begin van 2009 is het project omgedoopt tot translatewiki.net, nadat de site was verplaatst naar een virtuele server met een eigen domeinnaam op 9 november 2007. In oktober 2007 werd via translatewiki.net bijdragen aan de localisatie in ongeveer 70 talen. In juni 2010 was dat gegroeid tot 329 talen. Het het aantal talen - en de ondersteuning daarvan - is gegroeid is goed te in de tabel met mijlpalen voor MediaWiki-vertalingen. In januari 2010 was een upgrade nodig van de server om de nieuwe mogelijkheden van het platform en het toegenomen verkeer het hoofd te bieden. Netcup sponsort translatewiki.net sinds november 2007.

Geleidelijk aan zijn andere open source projecten toegevoegd aan translatewiki.net, te beginnen met FreeCol in augustus 2007. In juni 2010 is het aantalondersteunde projecten gegroeid tot zestien.

Medewerkers aan translatewiki.net zijn allemaal vrijwilligers, met uitzondering van een stafmedewerker die een vergoeding ontvangt voor een deel van zijn tijd (zie financiering hieronder). Ontwikkelaars, beheerders en vertalers werden in eerste instantie gerekruteerd uit MediaWiki-projecten, met name Wikimedia. De meeste van onze medewerkers komen hier nog steeds via MediaWiki, maar met meer ondersteunde projecten is MediaWiki is niet langer de enige bron van medewerkers. In juni 2010 zijn er 1.860 geregistreerde vertalers.

In samenwerking met Stichting Open Progress en FUDforum, heeft translatewiki.net verschillende vertaalrally's gehouden met premies voor vertalers om de lokalisatie van MediaWiki en FUDforum te verbeteren.

De doelstellingen van translatewiki.net worden beschreven op de pagina Introductie. Technologische hulpmiddelen voor vertalers worden beschreven op de pagina Technology. Deze hulpmiddelen worden voortdurend uitgebreid en verbeterd om het vertalen zo efficiënt mogelijk te maken. De huidige behoeften voor de site worden beschreven op Issues and features.

Financiering

P economy blue.png
 • Translatewiki.net wordt gehost door Netcup – webspace and vServer sinds november 2007, met upgrades in februari 2008, januari 2010, oktober 2013 en juli 2015.
 • Stichting Open Progress heeft, zoals hierboven toegelicht, een aantal keren de financiering van vertaalrally's voor de verbetering van de lokalisatie van MediaWiki voor haar rekening genomen.
 • In 2012 the Wikimedia Foundation Language team worked on a project called Translation UX in which the translatewiki.net main page and our translation interface were replaced by modern, professionally designed and user tested versions.
 • Niklas Laxström and Siebrand Mazeland are or have been working for the Wikimedia Foundation and have contributed to translatewiki.net during their work time.

Mensen achter translatewiki.net

Kernteam

Kernteamleden zijn bijna dagelijks op translatewiki.net actief. Zij hebben ook toegang tot de servers en zijn verantwoordelijk voor het laten draaien van de site en de gemeenschap. Voor meer informatie kunt u terecht op hun individuele gebruiker pagina's.

We thank the following individuals for their significant contributions:

Niklas Laxström
Oprichter, voornamelijk ontwikkelwerk en technische contacten
Siebrand Mazeland
Communitymanager, projectcoordinator, ontwikkelaar
Raimond Spekking
Committer voor MediaWiki, ontwikkelaar
Logo sociology.svg

We zijn ook afhankelijk van het werk van andere leden van onze gemeenschap:

 • Ganglerivisionair uit de begintijd, niet langer actief
 • GerardMAmbassadeur, publiciteit met behulp van direct contact, blogs, StatusNet, Twitter
 • Alle contacten in afzonderlijke projecten
 • Alle vertalers en andere deelnemers aan dit project

Contact opnemen

Torchlight info.png

U kunt een bericht achterlaten op onze pagina voor ondersteuning. Als u liever "live" overlegt, kunt u naar ons IRC-kanaal #mediawiki-i18n op freenode komen. Het geniet niet onze voorkeur, maar als het nodig is vanwege de aanwezigheid van persoonlijke gegevens of omdat u een beveiligingsprobleem wilt melden, kunt u per e-mail contact met ons opnemen op het e-mailadres "translatewiki AT translatewiki DOT net" - vervang "AT" door "@" en "DOT" door "." en verwijder ook de spaties om het e-mailadres over te houden.

 • U kunt overleggen over onderwerpen met betrekking tot een bepaalde taal met de vertalers op de overlegpagina van het relevante taalportaal.
 • U kunt overleggen over onderwerpen met betrekking tot een specifiek project op de overlegpagina van het projectpagina.
 • U kunt overleggen met individuele gebruikers op hun overlegpagina, of per e-mail indien zij hebben ervoor gekozen om e-mail te ontvangen (klik op de e-mailverwijzing in de menubalk op een gebruikerspagina).