Въведение

From translatewiki.net
This page is a translated version of the page Translating:Intro and the translation is 100% complete.
translatewiki.net
Introduction
Getting started
Translation tutorial
How to start
See also
Localisation guidelines
Translating offline
FAQ
Support

Въведение

Преводът и локализацията са важни като цяло, защото позволяват на хора, които нямат познания по английски език да боравят с компютърен софтуер. МедияУики се използва, например, за превод на Уикипедия на много езици, и така директното превеждане на МедияУики помага на хората да получават свободен достъп до знания на собствения им език. Повече по въпроса можете да намерите в документацията на Gettext и Уикипедия.

Тук, в проекта translatewiki.net, ние изграждаме и непрекъснато подобряваме инфраструктурата за лесно локализиране на проекти с отворен код и свободни писмени документи. Стремим се да постигнем две цели.

Основната ни цел е ефективността. Разработваме софтуер който повишава ефективността и намалява времето за превод. Като допълнение разработваме инструменти за автоматизиране внедряването на преводите. Това помага на преводачите да се концентрират върху качеството на самите преводи.

Втората ни цел е сътрудничеството. Цялата система е изградена на базата на уики. МедияУики е популярна уики машина, която осигурява рамката за изграждане на взаимодействащи си общности. Ние насърчаваме преводачите да си помагаме взаимно в проекта по всевъзможни начини, независимо от езиковите бариери, за да се създаде ефективна връзка между програмисти и преводачи.

Не са ви необходими познания за програмиране. Ако познавате уики софтуера, бързо ще свикнете с translatewiki.net. Единствените изисквания са добро познаване на чужди езици и уеб браузър.

Водещият проект на translatewiki.net - МедияУики - текущо се използва на повече от 300 езика. Всеки месец Translatewiki.net получава обновявания на повече от 100 езика.