Jump to content

Introduktion

From translatewiki.net
This page is a translated version of the page Translating:Intro and the translation is 100% complete.
translatewiki.net
Introduktion
Kom igång
Översättningsguide
Hur man börjar
Se även
Lokalisationsriktlinjer
Offline
Vanliga frågor
Support

Introduktion

Översättning och lokalisering är generellt viktigt, för det tillåter personer som inte har några kunskaper i engelska att kunna använda datormjukvara. MediaWiki används till exempel för att köra Wikipedia på många språk, och att översätta MediaWiki hjälper därför direkt personer att fritt kunna få tillgång av fri kunskap på deras eget språk. Mer om villkoren i Gettext-dokumentationen och på Wikipedia.

Här på translatewiki.net bygger vi och förbättrar kontinuerligt infrastrukturen för en enkel lokalisering av öppen källkod-projekt och fritt skrivna dokument. Vi strävar för att uppnå våra två mål.

Vårt första mål är effektivitet. För att öka effektiviteten i processen integrerar vi oss tätt intill utvecklingsprocessen av mjukvaran för att kunna få snabba ändringar. Som ett tillägg utvecklar vi verktyg som gör integrationen av översättningarna automatisk. Detta gör att de individuella översättarna bara behöver koncentrera sig på att genomföra så bra översättningar som möjligt.

Vårt andra mål är samarbete. Hela systemet är byggt på en wiki. MediaWiki är en populär wikimotor som tillhandahåller ramverket för att byggande av samarbetande gemenskaper. Vi uppmuntrar översättare att hjälpa varandra över projekt och språkbegränsningar på flera sätt, och verka som ett klister mellan utvecklarna och översättarna.

Du behöver inte veta hur man programmerar. Om du är bekant medl wiki-mjukvara kommer du snabbt att lära dig hur man använder translatewiki.net. De enda kraven är goda kunskaper om språk, en webbläsare och ett öppet sinne.

Huvudprojektet i translatewiki.net – MediaWiki – används just nu på över 300 språk. Translatewiki.net får uppdateringar på mer än 100 språk varje månad.