Translating:Intro/sr-el

From translatewiki.net
This page is a translated version of the page Translating:Intro and the translation is 100% complete.
translatewiki.net
Uvod
Početak
Translation tutorial
Kako početi
Takođe pogledajte
Prevodilačke smernice
Prevođenje van mreže
ČPP
Podrška

Uvod

Prevođenje i lokalizacija je opšte važna stvar jer omogućava ljudima koji nemaju visoko znanje engleskog jezika da koriste računarske softvere. Medijaviki se, na primer, koristi za pokretanje Vikipedije na mnogim jezicima, te prevođenje Medijavikija pomaže ljudima da pristupe besplatnom znanju na njihovom jeziku. Da biste saznali više, pročitajte gettekst dokumentaciju i Vikipediju.

Na ovoj vikiji pravimo i stalno poboljšavamo funkcionalnost kako bi olakšali prevođenje projekata otvorenog kôda i slobodnih dokumenata. Težimo ka tome da postignemo dva cilja.

Prvi cilj je efikasnost. Da bismo to postigli, duboko se koncentrišemo na programiranje softvera koji će imati malo vreme obrta. Takođe razvijamo alatke za automatizovanje postupka integracije prevoda. To omogućava prevodiocima da se usredsrede samo na stvaranje najboljeg mogućeg prevoda.

Drugi cilj je saradnja. Ceo sistem je izgrađen na vikiji. Medijaviki je popularan pokretač vikija koji pruža radni okvir za stvaranje čvrstih zajednica. Mi ohrabrujemo prevodioce da pomognu jedni drugima na različite načine, i da se ponašaju kao posrednik između programera i prevodioca.

Ne morate da znate programiranje. Ako ste upoznati s viki softverom, lako ćete naučiti da koristite TranslateWiki. Jedini uslov je poznavanje jezika, internet pregledač i mašta.

Neodvojivi deo ovog sajta — Medijaviki — trenutno se koristi na više od 300 jezika. Na TranslateWiki stižu ažuriranja za više od 100 jezika svakog meseca.