Prevajanje:Uvod

From translatewiki.net
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Translating:Intro and the translation is 100% complete.
translatewiki.net
Introduction
Getting started
Translation tutorial
How to start
See also
Localisation guidelines
Translating offline
FAQ
Support

Uvod

Prevod in lokalizacija sta na splošno pomembni, saj omogočata ljudem, ki nimajo znanja angleščine, uporabo računalniškega programja. MediaWiki se na primer uporablja za poganjanje Wikipedije v mnogih jezikih in tako prevajanje MediaWiki neposredno pomaga ljudem dostopati do prostega znanja v njihovem lastnem jeziku. Več o izrazih v dokumentaciji Gettext in na Wikipediji.

Na o translatewiki.net gradimo in nenehno izboljšujemo infrastrukturo za lažjo lokalizacijo odprtokodnih projektov in prostih napisanih dokumentov. Prizadevamo si doseči dva cilja.

Naš prvi cilj je učinkovitost. Da bi povečali učinkovitost postopka, se tesno vključimo v postopek razvoja programja, da se čim manj krat spremeni. Poleg tega razvijamo orodja, ki naredijo vključevanje prevodov karseda samodejno. To razbremeni posamezne prevajalce in jim omogoči osredotočitev na ustvarjanje najboljših mogočih prevodov.

Naš drugi cilj je sodelovanje. Celotni sistem je zgrajen na wikiju. MediaWiki je priljubljen pogon wikijev, ki zagotavlja ogrodje za grajenje sodelovalnih skupnosti. Spodbujamo prevajalce, da si na več načinov pomagajo skozi ovire projektov in jezikov ter delujejo kot vez med razvijalci in prevajalci.

Ni vam treba znati programirati. Če ste seznanjeni s programjem wiki, se boste hitro naučili kako uporabljati translatewiki.net. Edine zahteve so dobro obladovanje jezika, spletni brskalnik in odprt um.

Vodilni projekt translatewiki.net – MediaWiki – je trenutno uporabljan v več kot 300 jezikih. Translatewiki.net mesečno prejme posodobitve za več kot 100 jezikov.