Translating:How to start/ms

From translatewiki.net
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Translating:How to start and the translation is 27% complete.
Outdated translations are marked like this.
translatewiki.net
Pengenalan
Getting started
Tutorial penterjemahan
How to start
Lihat juga
Localisation guidelines
Translating offline
FAQ
Sokongan

Cara bermula

Sebagai permulaan, pertama sekali anda memerlukan akaun pengguna di translatewiki.net. Proses pembukaan akaun siap dalam tidak lebih daripada seminit dan digunakan untuk mengikuti usaha-usaha anda.

Apabila membuka akaun, anda melalui beberapa ujian terjemahan untuk memastikan anda mempunyai pemahaman asas tentang bahasa-bahasa berkenaan. Terjemahan ini tidak disiarkan terus tetapi dibandingkan dengan terjemahan lama oleh pengguna yang dipercayai sebelum memberi anda hak untuk mula menterjemah mesej untuk disiarkan. Itu bermakna mesej-mesej yang anda terjemah akan digunakan dalam kemaskini seterusnya bagi program atau laman web berkenaan.

Berhubung

Anda boleh bertanya atau mengemukakan sebarang cadangan di halaman Bantuan.

Portal dalam bahasa antara muka anda, cth. portal:fi, merupakan pusat di mana anda boleh melihat maklumat dan statistik aktiviti tentang komuniti bahasa berkenaan. Ia juga tempat untuk berhubung dengan penterjemah lain yang sama bahasa, membincangkan istilah dan sebagainya.

Special:WebChat membolehkan anda untuk mengubungi saluran IRC kami menerusi pelayar web anda. Bantuan selanjutnya tentang IRC di m:IRC. Pendek kata, anda boleh berbincang secara langsung dengan pembangun dan kakitangan translatewiki.net, andaikan kami aktif pada masa itu.

Mula menterjemah

Selepas diberi izin untuk menterjemah, barangkali sekali anda akan mula-mula memasuki alat penterjemahan. Ia menyenaraikan semua kumpulan mesej yang sedia anda. Kebanyakan terjemahan dibuat dengan alat ini, sila rujuk tutorial.

Do also check the project page for the software you are translating, as there might be important instructions and tips there. The project pages are linked in the short summary shown on top of the translation interface.